Blogopmaak

Waarom zijn de meeste bootcamps slecht?

Je kent het wel, je bent net begonnen met het lid worden bij een bootcampclub en je hebt nu al een blessure.

Na een lange tijd niet te hebben gesport was je trots op jezelf dat je weer bent begonnen en na drie keer trainen heb je een blessure waardoor je weer niet kan sporten.


Herkenbaar? Waarschijnlijk wel.

Dit maakt mijn beroep soms zo lastig en heb ik een strijd met de meest bootcampclubs en hun manier van trainen.


Waarom?

De meeste bootcampclubs werken met een hoog tempo in lichaamsoefeningen, zoals squats, lunges, push-ups en sit-ups.

Een klein voorbeeld hierin:

Je moet 20 keer een squat uitvoeren in een zo snel mogelijke tijd. Stiekem zit hier ook wat groepsdruk bij, omdat je niet als laatste wil eindigen, of je hebt wellicht al een tijdje niet gesport, of je hebt een bepaalde mobiliteit nog niet waardoor je nog niet heel laag kan squatten.


Het tempo in het bovenstaande voorbeeld is hoog en de kans op blessures is sterk aanwezig. Blessures zoals door je enkel gaan, een zweepslag of het afscheuren van een kruisband is mogelijk. Zulke blessures gebeuren nu eenmaal onder een hoge snelheid.

En laat dat nou net dat er veel bootcampclubs hier juist mee werken. Elke oefening zo snel mogelijk willen uitvoeren.


Maar hoe moet het dan wel?

Bij alle vormen van fysieke training is het van cruciaal belang om rekening te houden met iemands belasting en belastbaarheid.

Als we bewust en langzaam een bepaalde oefening uitvoeren blijkt dat de bewegingsuitslag veel groter is dan bijvoorbeeld je verstappen en zo door je enkel gaan. Het tempo in oefeningen is hierbij van cruciaal belang.

Tempo is namelijk één van de belangrijkste parameter van een training en dus ook het resultaat van een training.


Conclusie van dit verhaal:

Let op jouw tempo in een training. Je kan beter langzamer zakken (in het voorbeeld van de squat), dan onder hoge snelheid bewegen en de kans op een blessure vergroten.


Mocht je willen beginnen met een verantwoordelijke manier van trainen, neem dan contact met mij op!

 


door duda-wsm 18 mei, 2024
WAT IS BETER: MEER GEWICHT OF MEER HERHALINGEN?
29 apr., 2024
NIEUWS!
25 mrt., 2024
Moet ik perse spierpijn hebben na een training? Je kent het wel, je hebt gisteren een training gehad en vandaag voel je helemaal niets hiervan? Dan denk je wellicht dat je niet hard genoeg getraind hebt. Dat die work-out niet goed is geweest of dat je niet 100% effort hebt gegeven. Het hebben van spierpijn wordt tegenwoordig als graadmeter gezien van een goede training. 'Je moet spierpijn hebben, anders heb je niet goed getraind', maar is dit ook wel zo? We beginnen bij: 'Wat is spierpijn?' Spierpijn is het gevoel dat de dag(en) na een zware of nieuwe training in de spieren zit. Het is nog niet helemaal bekend hoe Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS) precies ontstaat. Maar een theorie stelt dat het voornamelijk ontstaat door spierschade na een trainingsimpuls. Staat spierpijn gelijk aan spiergroei? Twijfel je als fitness fanaat weleens of je wel hard genoeg getraind hebt als je geen spierpijn hebt? Dan ga ik je nu uit deze onzekerheid halen. Spierpijn is GEEN graadmeter om tijdens training progressie te boeken. Uit de literatuur blijkt namelijk dat het ervaren van spierpijn geen goede graadmeter is voor spiergroei. Meer spierpijn betekent niet meer spiergroei en andersom. Maar niet iedereen is even vatbaar voor spierpijn. Bij elk persoon is dit anders en daarnaast zijn sommige spiergroepen meer vatbaar voor spierpijn dan andere spiergroepen. Geen spierpijn? GEEN STRESS! Dit heeft niets te maken dat je geen goede training hebt gehad. Een van de goede graadmeters is bijvoorbeeld dat je met een bepaalde oefening meer herhalingen kan maken dan de vorige keer. Dit houdt in dat je genoeg rust hebt gehad en dus progressie aan het maken bent. Ook het aantal sets, gewicht en tempo is een belangrijke factor voor progressie.
17 mrt., 2024
Zijn teveel eiwitten schadelijk? Het simpele antwoord is: nee. Er is geen bewijs dat een hoge eiwitconsumptie leidt tot een verminderde nierfunctie bij mensen die verder lichamelijk gezond zijn. De opvatting dat een teveel aan eiwitten schadelijk zou zijn voor de nieren is afkomstig uit onderzoeken waarbij mensen met reeds bestaande nieraandoeningen beter functioneerden op een voedingspatroon dat lager in eiwit was. Dat de progressie van reeds bestaande nieraandoeningen wordt vertraagd door een voedingspatroon laag in eiwitten heeft waarschijnlijk te maken met verminderde filtratie snelheden. Dit zijn echter allemaal onderzoeken die niet gebaseerd zijn op gezonde mensen. Onderzoeken op gezonde mensen laten namelijk zien dat er geen bewijs is dat een hoge eiwitinname negatieve gevolgen heeft op het functioneren van de nieren. Zelfs als de inname vele malen hoger is dan de minimale hoeveelheid van 0,8g/kg. De verhalen die hierover soms ronden doen zijn gebaseerd op oude conclusies uit oude onderzoeken. Als je in een heel extreem voorbeeld het overgrote deel van je dagelijkse caloriebudget uit eiwit haalt, loop je wel de kans om andere essentiële voedingsstoffen mis te lopen, zoals de gezonde vetten. Daarvan zou je negatieve effecten kunnen ervaren. Kan ik nu onbeperkt eiwitten eten? Nee, het gaat nog steeds om de optimale hoeveelheid. Meer is niet perse beter. Tijdens het afvallen is een hogere eiwitinname wenselijk om het verlies van spiermassa te minimaliseren en om een bedrage te leveren aan een verzadigd gevoel. Wanneer je gezond bent en dus geen last hebt van nierproblemen, is het niet nodig om je zorgen te maken over je eiwitinname en het ontstaan van nierproblemen. Wanneer je wél een medische aandoening hebt, is het verstandig om met een arts hierover te praten.
03 feb., 2024
Werkt cardio op een nuchtere maag voor vetverbranding?
29 jan., 2024
Deze 4 redenen MOET jij weten!
09 jan., 2024
Wat is een Butt Wink en is dit slecht?
28 dec., 2023
Is een volledige ROM (Range of Motion) echt het beste?
23 nov., 2023
Schiet nu eens op!
02 nov., 2023
Bench press is juist goed voor vrouwen!
Share by: